Sjuk vård i USA

Jag har just sett ett program på TV4-fakta om sjukvården i USA.
Jag vet ju hur det är och ändå blir jag lika upprörd varje gång jag påminns om att det som ska föreställa det rikaste landet på vår jord låter människor dö för att dom inte har råd med sjukförsäkring.
Kanske säger många att det är bara att prioritera. Hm...... Ska vi ägna oss åt lite fakta.
En familj med två vuxna och två barn betalar ca 90.000 sek per år för försäkring.
En medelinkomsttagare tjänar ca 330.000/år.
Skola, barnomsorg kostar pengar, boendet är mycket dyrare än här.
Då är det kanske inte så konstigt att de som haft försäkring tvingas säga upp den och de som aldrig haft heller aldrig får.
En kvinna i dokumentären jag såg drabbades av cancer i äggstockarna. Utan försäkring tog det lång tid att få en diagnos eftersom läkarna hela tiden föreslog undersökningar hon inte hade råd med. När det till slut fastslogs att det var cancer hon hade opererades hon "på avbetalning"men då hade cancern hunnit bli stadie 3 av 3, dvs hon hade små möjligheter att överleva. Efter operationen blev det cellgifter som inte heller är gratis och det hela avslutades med smärtstillande mediciner som kostade henne 17.500 sek/mån.
I Sverige kostar ett läkarbesök hos en specialist 260:-
Att ligga på sjukhus kostar 80:-/dygn.
Medicin max 1800:-/år
Skolan är gratis och barnomsorgen kraftigt subventionerad.
Vi har bostadsbidrag, minst 5 veckors betald semester om vi har ett arbete, sjukpenning när vi blir sjuka och rätt till ersättning om vi blir arbetslösa, antingen via A-kassa eller via hjälp från sociala myndigheter.
Vi har det näst högsta skattetrycket i världen (Danmark har det högsta) men jag personligen känner att jag är oerhört tacksam för att det är i Sverige jag är född och uppvuxen. Trots att även jag gnäller på telefonköer hos husläkaren eller väntetid till ett läkarbesök så ska jag nästa gång jag blir sådan hålla i minnet att det kunde varit mycket värre.


Kommentarer
Postat av: Lina

Sant så sant Lena! Jag är också otroligt tacksam för att jag lever och är född i Sverige!

2008-11-05 @ 02:48:09
URL: http://unixangel.wordpress.com
Postat av: Lotta

Jag håller med på det stora hela. Framförallt om sjukvården. Den är fantastisk och jag betalar gärna mer skatt för att värna om den.



Men jag lovar att när det gäller försäkringskassa, a-kassa och soc så har vi lååååång väg kvar. För de gör det totalt omöjligt att få hjälpen när man behöver den i dagens läge. Jag vet efter den här sommaren.

2008-11-06 @ 21:44:32
Postat av: Lena

Lotta. Jag vet vad du menar, det finns så otroligt mycket som kan bli bättre. Dock är det fortfarande så att människor i Sverige får en hel del för sina skattepengar, men antagligen fick ännu mer innan vår "fantastiska regering" drog åt tumskruvarna.

2008-11-07 @ 09:30:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0