Barack Obama

Kollade CBS 60 minutes idag. Ja, ni har helt rätt, jag är en "sucker" för samhällsprogram.
Idag ägnades hela programmet åt USA:s näste president samt hans familj och jag måste erkänna att jag satt som klistrad och lyssnade till varje ord denna man hade att säga.
USA har aldrig stått högt på min lista över ställen i världen där klokhet och ödmjukhet ingår i dess beskrivning, men jag måste erkänna att landet har flyttat upp sina positioner med denne man.
Det är något i hans blick, tillsammans med leendet som gör att jag faktiskt tror på det han säger.
Jag vet att jag under Hillary och Obamas kampanjande mot varandra tyckte att USA var redo för sin första kvinnliga president, men sen när jag såg en debatt mellan dom båda fick känslan av att det Clinton hade att säga inte syntes övertygande i hennes ögon.
Jag tror stenhårt på att Obama kommer att hålla sina löften om att trupperna i Irak ska hem, att sjukvård ska bli tillgängligt för alla samt en hel del annat viktigt. 
Hans blick säger mig att det är en man att lita på och får han bara senaten med sig så tror jag att han är mannen som kan göra detta verkligt.

Ett år äldre, men inte så mycket klokare

Idag fyller jag år.
Familjen grattade med kaffe, presenter och sång klockan 07.20!!!!!!! i morse.
Fick ett Wii fit (träning på TV-spel) och jättefina Alvar Alto ljusstakar.
Detta åtföljdes av ett kort som jag älskade, det stod:

Allt jag behöver veta om livet har jag lärt mig av en ko

Gråt inte över spilld mjölk
Gräset är grönare på andra sidan staketet
Ta tillvara varje möjlighet att mjölka ur det bästa
Allting tål att tuggas om och om och om......
Hedra din moder och ditt foder
Ta tjuren vid hornen
Att trampa i koskit ger tur
Svart och vitt är alltid trendigt
Spendera mycket tid med dina ko-mpisar
Man behöver inte vara dum bara för att man ser så ut
Det finns inget som heter "för mycket klöver"
Det är roligare i grupp

Och kom ihåg............en intelligent blick betyder allt

Tack till min underbara familj. Utan er vore livet ko-nstigt.

Brist på både etik och moral

Bäckagård i Halmstad har dom senaste dagarna valsat runt i pressen sedan det framkommit att äldreboendet bemannats av personal med varken själ eller hjärta.
Jag har följt debatten både i tidningar och TV och jag måste säga att jag är både chockad och förtvivlad när jag hör alla ursäkter till denna personals beteende.
Brist på ledning, stor omsättning på chefer, dåligt betalt har varit några av argumenten.
Men hallå!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alla vi som jobbar i vårdyrken har ett eget ansvar. Oavsett lön och chef så är det ändå vår plikt att behandla alla människor med respekt och värdighet. allt annat går fetbort enligt mig.
Dessutom ska nu en del av denna personal omlaceras!!!!!
Allvarligt talat................ har dom inte plågat tillräckligt många redan?!
Ge dom sparken och se till att dom aldrig någonsin mer får arbeta med levande varelser, dom har helt klart gett inhumanismen ett ansikte.

HUR SKA JAG PRIORITERA?

Jag fick ett mail idag som jag vill dela med mig av:


Det sägs att det är nyttigt att varje dag äta ett äpple, och en banan för kalcium. Man ska också äta en apelsin för C-vitamin! Och det är ett måste att dricka en kopp grönt te (utan socker för att undvika diabetes) för att minska kolesterol i kroppen!  


Man måste också dricka 2 litervatten varje dag (och sen kissa lika mycket, vilket fördubblar tiden man hittills tillbringat på toa)  


Man måste också dricka ett glas yoghurt varje dag för att få de bra bakterierna i magen, som ingen vet vad de exakt är, men du MÅSTE ha minst en miljon sådana i magen annars är det illa!


Du ska också ta ett glas rött vin för att undvika hjärtinfarkt. Och så ett glas vitt vin för att skydda ditt nervsystem! Och ett glas öl (jag minns dock inte varför det var nyttigt!) Men om du tar dessa tre samtidigt kan du få stroke, fast det gör inte så mycket, för du kommer inte ens märka det.


Man ska också äta nötter och bönor/ärter varje dag. En hel massa nötter/bönor/ärter. Du ska äta 4 till 6 måltider per dag, lätta måltider, men glöm inte att du ska tugga varje tugga minst 36 gånger. Bara för det behövs det 5 timmar!


Och så en sak till: efter varje måltid ska du borsta tänderna, dvs. borsta dina tänder efter äpplet, yoghurten, bananen, nötterna/bönorna. Detta ska du göra så länge du har tänder, och glöm inte tandtråden, tandköttsmassagen och munvattnet. När du ändå håller på med detta, kan du ju städa badrummet, kanske installera CD-spelare eller TV där inne, för med tanke på allt vattendrickande och tandborstande lär du tillbringa en hel del tid i badrummet.  


Man måste också sova minst 8 timmar per dag och jobba 8 timmar per dag, plus de 5 timmarna som behövs för att äta, det blir 21 timmar. Det är 3 timmar kvar, under förutsättning att det inte är trafikstockning när du åker till och från jobbet. Enligt statistiken tittar folk på TV 3 timmar per dag. Det funkar inte längre eftersom man måste ta en promenad varje dag i minst en halv timme (ett råd: efter 15 minuters promenad vänd tillbaka, i annat fall tar din promenad en hel timme). Du måste också hinna med att träffa dina vänner, för de är som växter, måste tas hand om dagligen.


Bland allt annat måste du också hålla dig informerad, dvs. läsa minst två dags- och några st kvällstidningar, för att kunna ha en kritisk inställning i livet.  


Du ska också ha sex varje dag, men utan att det ska bli rutinmässigt, dvs. du ska vara innovativ, kreativ och varje gång på nytt förföra din partner. För detta krävs ju tid. Och då har vi inte ens nämnt tantriskt sex.  


Du  ska också hinna med din familj, hinna moppa golv, diska, tvätta, för att inte tala om allt du måste göra om du har barn eller husdjur.


När man räknar ihop allt detta ovan behövs det minst 29 timmar. Den enda lösningen är att göra flera saker samtidigt!  
t.ex. Duscha med kallt vatten och håll munnen öppen så får du dina 2 litervatten per dag. Medan du lämnar badrummet med tandborsten i munnen kan du samtidigt ha sex med din partner, som i sin tur tittar på TV och läser tidningar medan du torkar golv.


Och då har du fortfarande en hand ledig, med vilken du kan ringa till dina vänner och släktingar. Drick vin efter det (du kommer behöva det). *suck* *stön*  


Sen om du skulle få 2 minuter över, skicka detta mail vidare till dina vänner (som man ska vårda dagligen), medan du äter äpplet som är som sagt väldigt nyttigt.


Dags för mig att sluta nu, för mellan äpplet, yoghurten, ölen, den första litern vatten och min tredje måltid idag (inkl. nötter/bönor/ärter), vet jag inte längre vad jag måste göra, men jag vet att jag måste gå på toa NU.


Jag lär spara några minuter om jag borstar tänderna samtidigt!  



Girighetens ansikte

Om du är produktionsarbetare på Volvo och blir arbetslös så får du A-kassa.
Om du är VD för ett storföretag så har du en månadslön som motsvarar ungefär fem!!!!! årslöner som ovannämnda arbetare.
Klart som fan att du inte kan ha möjlighet att klara dig på det som du eventuellt har kunnat spara om du är VD, utan du behöver en fallskärm som ser till att du inte behöver sänka din standard om det värsta skulle hända, dvs att du blir friställd.
Om du är så korkad så att du blir riksdagsman så har du som tur är en inkomstgaranti som gör att du inte tvingas tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden, för att vara riksdagsman är inget att stoltsera med i en CV. En riksdagsman som varit borta från sitt "vanliga" yrkesliv är nämligen helt oduglig och kan omöjligen förväntas få ett jobb igen, i alla fall inte inom sitt utbildningsområde.
Har du valt en karriär inom t.ex NHLhockeyn så är det rikitgt synd om dig. Då har du ju antagligen inte hunnit skaffa dig en utbildning utan det enda du kan  är att åka skridskor och tänk den dagen då du inte kan åka skridskor längre. Då kanske du tvingas ta ett jobb som expertkommentator på någon reklam TV-kanal, eller, o hemska tanke, söka in på komvux /högskola och skaffa dig den utbildning du aldrig fick som ung.
Själv arbetar jag liksom Lars G Nordström i statens tjänst. Jag som behandlingsassisitent, han som VD för posten.
Jag kan med min lön leva ett bra liv, inte ett liv i överflöd, men ett liv där jag varje dag kan äta mig mätt. Lars G Nordström tjänar lika mycket i månaden som jag gör under ca tre år, och min reflektion blir....................
Kan man äta sig mer än mätt????????

Normal eller vanlig

När jag gick min utbildning till kriminalvårdare så hade vi en föreläsning med en helt fantastisk man som heter  Gillis Herlitz. Hans föreläsning handlade om kulturmöten och jag kan lova att alla 60 åhörare satt trollbundna i nästan 7 timmar totalt.
Gillis Herlitz är lite av en expert på mänskliga relationer och beteenden. Han har en bakgrund som antropolog och etnolog med mycket praktisk erfarenhet från många kulturer runt om i världen. Fast mest ägnar han sin tid till att skriva och föreläsa om hur människornas situation är i det svenska arbetslivet.
En sak som jag tog med mig var bl.a det här hur ett ord tolkas
Som exempel tog han orden normal och vanlig. Många människor sätter likhetstecken mellan dessa båda ord, men om du sätter bokstaven O framför så blir skillnaden milsvid.
Ovanlig betyder ofast något  i stil med unik, medan onormal har en klang som att det är negativt avvikande.
Nu har det snart gått två år sedan jag lyssnade på honom, idag använder jag ordet normal/onormal med större urskiljning än jag gjorde innan. Och du...... Får du nå´n gång chansen att ta del av hans föreläsning, kanske genom jobb eller skola så är mitt tips, va inte sjuk just den dagen, det är ju antagligen bara en VANLIG oskadlig snuva.

http://www.artist1.se/gillis_herlitz/index.htm

Sjuk vård i USA

Jag har just sett ett program på TV4-fakta om sjukvården i USA.
Jag vet ju hur det är och ändå blir jag lika upprörd varje gång jag påminns om att det som ska föreställa det rikaste landet på vår jord låter människor dö för att dom inte har råd med sjukförsäkring.
Kanske säger många att det är bara att prioritera. Hm...... Ska vi ägna oss åt lite fakta.
En familj med två vuxna och två barn betalar ca 90.000 sek per år för försäkring.
En medelinkomsttagare tjänar ca 330.000/år.
Skola, barnomsorg kostar pengar, boendet är mycket dyrare än här.
Då är det kanske inte så konstigt att de som haft försäkring tvingas säga upp den och de som aldrig haft heller aldrig får.
En kvinna i dokumentären jag såg drabbades av cancer i äggstockarna. Utan försäkring tog det lång tid att få en diagnos eftersom läkarna hela tiden föreslog undersökningar hon inte hade råd med. När det till slut fastslogs att det var cancer hon hade opererades hon "på avbetalning"men då hade cancern hunnit bli stadie 3 av 3, dvs hon hade små möjligheter att överleva. Efter operationen blev det cellgifter som inte heller är gratis och det hela avslutades med smärtstillande mediciner som kostade henne 17.500 sek/mån.
I Sverige kostar ett läkarbesök hos en specialist 260:-
Att ligga på sjukhus kostar 80:-/dygn.
Medicin max 1800:-/år
Skolan är gratis och barnomsorgen kraftigt subventionerad.
Vi har bostadsbidrag, minst 5 veckors betald semester om vi har ett arbete, sjukpenning när vi blir sjuka och rätt till ersättning om vi blir arbetslösa, antingen via A-kassa eller via hjälp från sociala myndigheter.
Vi har det näst högsta skattetrycket i världen (Danmark har det högsta) men jag personligen känner att jag är oerhört tacksam för att det är i Sverige jag är född och uppvuxen. Trots att även jag gnäller på telefonköer hos husläkaren eller väntetid till ett läkarbesök så ska jag nästa gång jag blir sådan hålla i minnet att det kunde varit mycket värre.


Rasism, eller den stora ensamheten.

Vad är det som gör en ung människa till rasist?
Brist på vuxna goda förebilder? Föräldrar som inte bryr sig? Fel kamrater?
Nej, det tror inte jag. Jag tror att vem som helst, precis vem som helst även med "rätta" förebilder7föräldrar/kamrater kan bli rasist.
Jag tror att mycket av problemet handlar om att hitta en tillhörighet, att vara en del av en gemenskap, dvs att det finns ett utanförskap som har gått omgivningen förbi.
En liten kille, vi kan kalla honom Erik, är ensam för det mesta. Han har ingen som bryr sig hemma och i skolan är han utanför gemenskapen, så även på fritiden.
En dag dyker NazistGösta upp med sitt gäng, Erik som sitter ensam blir föremål för deras uppmärksamhet och alla talar om för honom att "hos oss är du en i gänget" I det läget tror jag inte att det spelar så stor roll om Erik är välkommen i schackklubben, eller i just detta gäng. Det enda som räknas är att han nu har någonstans där han är en del i en gemenskap.
Kanske tycker du att jag förenklar ett problem som är så mycket större,  Ja, så är det nog, men om vi inte börjar tänka enkelt så blir det som från början var ett ensamt barn utan tillhörighet många gånger ett samhällsproblem som kommer kosta omgivningen flerfaldigt mer än det hade gjort att ta sig den lilla tid som krävs för att se att det faktiskt är nå´t som är galet och att det är  vårat vuxna ansvar att se till så att alla får plats istället för att blunda eller välja att titta åt ett annat håll för att vi inte har tid/lust/ ork. Allt är bara klena ursäkter och allt för ofta hör vi sedan

- Ja det visste man ju, att det skulle gå åt helvete för Erik.

RSS 2.0