Den som har minst betalar mest

Vad tycker ni?

Själv är jag inte ett dugg imponerad av det avtal som IF Metall slutit med arbetsgivaren. Ja, jag vet att det kanske räddar en del jobb i det korta perspektivet, men till slut är det ändå ägare och ledning som skrattar hela vägen till sina feta bankkonton.


Så här skrev Marcus Birro på Expressen idag:

Facket svek sjuksköterskorna. Nu sviker facket metallarbetarna. Kära arbetare. Ni blir grundlurade. Ni blir blåsta av en fackförening som anser att ni som tjänar minst ska vara dem som tar den största smällen när den ekonomiska krisen nu rullar in över Sverige som en dimma. Cheferna? Direktörerna? Glöm det. Det är ni som ska gå i täten.
Facket tycker att det är människorna med de små ekonomiska förutsättningarna som ska det största ansvaret. Hur kunde det gå så snett?

Ser ni inte vilket hån ni blir utsatta för? Det är obegripligt hur så många arbetare faktiskt ställer sig bakom fackets krav på lönesänkningar. Är jobbet som montör så heligt? Är jobbet vid varvet det viktigaste du har?Är det allt du någonsin drömt om att bli? Eller finns det en kropp under den där uniformen, finns det ett hjärta som slår i sin egen takt, som är allting annat också?
Är det så betydelsefullt för dig att du är villig att göra samma stenhårda arbete, fast för lägre lön?

Vilken skamlig ynkedom det här landet har blivit när arbetarna och deras egna representanter är så fega att de frivilligt går med på att klassa ner sitt eget arbete och sänka lönen medan herrarna med pengarna nickar i samförstånd bakom sina slipsar och garvar arslet av sig när ni inte ser.

RSS 2.0